Screenshot%202021-03-02%20at%2021.35_edi

Föreningen

Föreningen Leksaksbiblioteket bildades i januari 2020. Föreningens syfte är att fundera ut hur Leksaksbiblioteket ska överleva efter projekttiden, när det inte längre finns projektstöd från nuvarande finansiärer. Föreningen är ideell och ej partipolitiskt eller religiöst bunden. Medlemskap hos Leksaksbiblioteket innebär medlemskap i denna förening.

Styrelsen utgörs av följande  engagerade medlemmar:

• Joakim Holm, Ordförande

• Anna Zajc, Kassör

• Louise Henningsson, Sekreterare

• Mats Fjeldstad, Nätverksansvarig

• Susanne Jansson, Kommunikationsansvarig

• Julia Swahn, Påverkansansvarig

• Angelica Fredin, Suppleant

• Sven Bartilsson, Suppleant

• Josephine Perini Stefansson, Suppleant

Org.nr förening: 802528-9359

E8792D52-E209-48A0-A183-E87463E7FAD8%202_edited.jpg

Projektet

Fröet till Leksaksbiblioteket startade i hemmet hos föräldern Anna som upplevde att lilla Majorna-tvåan började översvämmas av oanvända leksaker strax efter barnets första fördelsedag. Varför måste vi äga allt detta? Tänk om vi  kunde få tillgång till massa leksaker utan att behöva bidra till resursslöseri?

Lite efterforsking visade att det finns massor av leksaksbibliotek runt om i världen, men inget i Sverige. Det skulle det bli ändring på! I samarbete med Ekologisk stadsdel Majorna, Majornas samverkansförening, Hyresgästföreningen m.fl. kunde Leksaksbiblioteket bli verklighet.

Projektet startades i januari 2018 och drivs av Majornas samverkansförening. Finansiering kommer idag från Arvsfonden och Sharing Cities Sweden, där LB är en av testbäddarna i Göteborg. Projkettiden varar 2021 ut och därefter kommer verksamheten att övergå i Leksaksbiblioteks-föreningen (se nedan).

Projektet ska bidra till en mer ekologisk och socialt hållbar framtid för dagens och morgondagens barn genom att utveckla metoder och ta fram verktyg för att starta upp och driva leksaksbibliotek. Ett av målen i projektet är att konceptet ska spridas till andra stadsdelar i Göteborg men gärna även till andra kommuner i Sverige. För att underlätta för er som vill starta ett leksaksbibliotek kommer det tas fram en handbok under hösten 2020.

I projektet är vi idag tre anställda (i lite olika omfattning) Anna-Klara, Elsa och Anna.

Org.nr projekt (Majornas Samverkansförening): 802427-6464