Om oss

Leksaksbiblioteket är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening som verkar för en hållbar utveckling genom att:

• ge barn möjlighet att utvecklas till klimatsmarta medborgare

• utbilda för att resurser delas istället för att ägas

• verka för barns rätt till lek och fritid med fokus på giftfri lek

tillgängliggöra en bred variation av lekmaterial till barn, oavsett socioekonomisk bakgrund, för att stimulera barns nyfikenhet och utveckling

I verksamheten jobbar idag fyra personer på lite olika omfattning: Anna och Yrsa, Mirja som arbetstränar och Johanna som rycker in när det krisar.

Föreningens styrelsen utgörs 2022 av följande engagerade medlemmar:

• Joakim Holm, Ordförande och engagemangsansvarig

• Anna Zajc, Kassör

• Julia Yli-Hukka, sekreterar och spridningsansvarig

• Emilia Luttu, kommunikationsansvarig

• Julia Swahn, klädbytesansvarig

• Marie Feser, eventansvarig

• Lawrence Alvarez, fundraising

• Angelica Fredin, Suppleant

• Sven Bartilsson, Suppleant

• Josephine Perini Stefansson, Suppleant

Org.nr förening: 802528-9359

Screenshot 2022-02-27 at 16.00.16.png

Så startades Sveriges första Leksaksbibliotek

Fröet till Leksaksbiblioteket startade i hemmet hos föräldern Anna som upplevde att lilla Majorna-tvåan började översvämmas av oanvända leksaker strax efter barnets första fördelsedag. Varför måste vi äga allt detta? Tänk om vi  kunde få tillgång till massa leksaker utan att behöva bidra till resursslöseri?

Lite efterforsking visade att det finns massor av leksaksbibliotek runt om i världen, men inget i Sverige. Det skulle det bli ändring på! I samarbete med Ekologisk stadsdel Majorna, Majornas samverkansförening, Hyresgästföreningen m.fl. kunde Leksaksbiblioteket bli verklighet.

Projektet pågick 2018-2021drevs av Majornas samverkansförening. Finansiering kommer idag från Arvsfonden och Sharing Cities Sweden, där LB är en av testbäddarna i Göteborg.

7ax4n8k66a0979l4mlxwhe2wb3f5syh.jpg